Тел. (057) 737-24-36м. Харків, вул. Плеханівська, 79 E-mail: kollegmb@ukr.net


 
 

3 грудня кожного року світ відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. На жаль, багато захворювань чи травм на сьогодні є невиліковними та обмежують людей у фізичних можливостях — вони не можуть виконувати звичні для кожної здорової людини функції. Від цього страждає близько 15% людей на планеті.  Таких осіб називають людьми з інвалідністю. Люди з інвалідністю мають численні труднощі — побутові, психологічні, проблеми з освітою та працевлаштуванням. Їм часто притаманні нижчий рівень життя та часткова чи повна соціальна ізоляція.

 ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ?

В часи античності існував культ здорового, красивого людського тіла, що мало бути схожим на тіло богів. Люди з інвалідністю не відповідали цьому уявленню.

В Давній Греції дітей, народжених з помітними фізичними вадами, зазвичай вбивали. Традиції Стародавнього Риму були подібними — люди з інвалідністю там не мали громадянських прав, бо не могли повноцінно працювати, а значить, робити внесок у розвиток держави.

У середні віки панувала думка, що інвалідність — це Божа кара за тяжкі гріхи. Лікувати таких людей навіть не намагалися, так як це вступало в протиріччя з волею Бога.

Люди, які не могли працювати та самостійно прогодувати себе, вважалися неповноцінними. Крім цього, їх могли звинуватити в чорній магії та прихильності до Сатани.  Це зазвичай відбувалося в періоди голоду чи епідемій, коли треба було знайти винуватців усіх негараздів.

Особи з інвалідністю часто ставали об’єктом знущань та глузувань. Блазнями тодішніх правителів були саме людьми з інвалідністю. Також їх експлуатували в пересувних цирках, виставляли на майданах задля розваги натовпу.

З появою заводів і фабрик потреба в здорових та сильних робітниках, які могли відпрацювати багатогодинний робочий день, лише збільшувалася. Працівники з інвалідністю на виробництві були зайвими. Вони могли розраховувати  тільки на кошти благодійників. Великим успіхом для тих, хто мав змогу працювати, було отримати робоче місце в  якійсь майстерні.

У XIX столітті, здавалося б, більш цивілізованому, людей з фізичними вадами часто ізолювали в спеціальних закладах та примусово стерилізували, щоб вони не псували генофонд нації.

В 30-40-х роках XX століття в Німеччині під час правління Гітлера “інваліди” офіційно підлягали знищенню як тягар для держави.

Люди з інвалідністю в усьому світі віддавна борються за свої права, але й дотепер зазнають дискримінації й мають перепони між собою та тією частиною суспільства, що не має фізичних обмежень.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ В ІСТОРІЇ

  • 1981

Проголошено ООН як Міжнародний рік людей з інвалідністю.

  • 199121 березня

Прийнято Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

  • 1992

Організація Об’єднаних Націй проголосила 3 грудня Міжнародним днем людей з інвалідністю.

  • 200613 грудня

Проголосована Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю. Вона набрала чинності 3 травня 2008 року.

  • 200916 грудня

Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю була ратифікована Україною.

ЧАСТІ ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Що означає слово інвалідність?

Слово походить від латинського «invalidus», що значить слабкий, немічний.

Чи має Міжнародний день людей з інвалідністю свій лозунг?

Так, кожного року визначається окремий лозунг для цього дня. Наприклад, лозунг 2020 року —   «Не всі інвалідності є видимими». Ця тема спрямована на розуміння інвалідності, яку не можна побачити, наприклад, психічні хвороби або неврологічні розлади.

Чи образливе слово “інвалід”?

Так. І хоч донедавна воно було офіційним, тепер слід вживати “людина з інвалідністю”. Це прибирає оціночну характеристику з назви.

Чи може українець з інвалідністю для пошуку роботи звернутися в службу зайнятості України?

Так. Пошук відповідної роботи для цієї категорії громадян проводиться з урахуванням висновків медично-соціальних експертних комісій.

Які відомі люди мали інвалідність?

Таких людей дуже багато. Серед них — Людвіг ван Бетховен, Франклін Рузвельт, Ванга, Стівен Хокінг, Стіві Вандер. Всі вони є прикладом того, що люди з обмеженими можливостями можуть бути впливовими та важливими для суспільства.

В якій європейській країні найбільше працюючих людей з інвалідністю?

Ця країна — Німеччина. Майже 70% осіб з інвалідністю там здійснюють своє право на працевлаштування.

ЯК ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ? 

В Міжнародний день людей з інвалідністю в Україні, як і в інших державах, проводяться різноманітні тематичні заходи — конференції, зустрічі, семінари. На них запрошуються державні чиновники, люди з обмеженими можливостями та представники правозахисних організацій. В умовах такого діалогу вирішення питань щодо побутових умов, медичних послуг, влаштування на роботу людей з інвалідністю є значно ефективнішим.

Навчальні заклади також проводять тематичні уроки та лекції для ознайомлення учнів та студентів з цією актуальною темою. Для кращого розуміння можна запропонувати дітям подивитися один чи кілька фільмів про те, яким яскравим може бути життя людей з обмеженими можливостями — наприклад, «Всесвіт Стіва Хокінга» або «Серфер душі».

Люди, які не мають особистого досвіду інвалідності, нечасто замислюються над її проблемами. Але цього дня є шанс згадати про те, що поруч з нами живуть співгромадяни з фізичними обмеженнями. Допомогти людині з інвалідністю піднятися сходами або просто принести покупки з магазину не займе багато часу, але такі дрібниці дуже багато важать і для того, хто приймає допомогу, і для того, хто допомагає. Це зберігає нашу спільну віру в людяність та добро.

ЧОМУ ВАЖЛИВА ЦЯ ПОДІЯ? 

Значення цього дня зовсім не в тому, щоб викликати почуття жалю до людей з особливими потребами. Навпаки, він нагадує нам про рівність таких людей з іншими громадянами. Але не слід забувати, що ці люди потребують допомоги та соціального захисту.

  1. В нашій країні все ще не створені умови для вільного пересування людей з інвалідністю на вулицях, у транспорті та в громадських приміщеннях. Тому багато з них вимушені майже весь час проводити вдома, сподіваючись лише на допомогу членів сім’ї.
  2. Дуже невеликі розміри пенсій з інвалідності не можуть забезпечити нормальний рівень життя, часто цих коштів не вистачає навіть на необхідне лікування. А влаштуватися на роботу людям з інвалідністю досить непросто, попри встановлені державою квоти.
  3. Додає прикрощів також недостатнє сприйняття суспільством цих проблем.
  4. Тож саме в концентрації уваги на труднощах людей з особливими потребами та пошуку їх вирішень і полягає важливість цього дня. 

 

 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *